Hergebruik van slib uit het Weija-reservoir in Ghana

Reuse of sediments from Weija reservoir in Ghana is een SBIR project van NETICS samen met Royal HaskoningDHV.

Onze collega Jochem van der Beek (Senior Soil Engineer / Manager Technology) was onlangs ter plekke om de uitvoering van de geotechnische boringen te begeleiden. Met de resultaten van de boringen en onze GEOWALL® techniek maken we het hergebruik van slib mogelijk. Van dit slib wordt bouwmateriaal gemaakt voor de lokale markt.

In bovenstaande video een korte impressie van dit bezoek.

Oplossing voor sedimentatie en vervuiling reservoir

Dit project biedt verschillende oplossingen voor de belangrijkste problemen, van sedimentatie en vervuiling in het  Weija Reservoir in Accra, Ghana, met name rond de Weija Dam. In het Weija-reservoir heeft zich een aanzienlijke laag verontreinigd sediment opgehoopt, dat de werking van de dam en de waterinlaattoren beïnvloedt. Aan het reservoir wordt water onttrokken door Ghana Water Company Limited (GWCL), die vanuit deze bron ongeveer de helft van het Accra Metropolitan Area bedient.

Duurzaam drinkwater

Wereldwijd worden reservoirs over het algemeen verwaarloosd als het gaat om toenemende vervuiling en sedimentatie. Deze reservoirs hebben vaak maatschappelijke functies die cruciaal zijn voor werkgelegenheid, voedsel, drinkwater en biodiversiteit. Evenzo wacht het Weija-reservoir (Ghana) op rehabilitatie om duurzaam drinkwater te kunnen blijven leveren aan 2,5 miljoen mensen in Accra East en West. Daarnaast is er een grote vraag naar betaalbare grondstoffen in de bouwsector in Accra. Dit is grotendeels afhankelijk van dure internationale import. In Europa zijn innovatieve technologieën bekend om gebaggerd sediment te hergebruiken in bouwstenen. Dit project probeert deze innovatie in Ghana toe te passen en op te schalen.

Hergebruik baggerspecie

Het gebaggerde sediment uit het Weija-reservoir kan worden hergebruikt als vulmiddel of bindmiddel in bouwmateriaal (bakstenen, bouwblokken en/of in cement ) voor gebouwen in Accra.

NETICS is dé expert als het gaat om het stabiliseren en hergebruiken van gebaggerde sedimenten en heeft de expertise en unieke kennis in huis om (gebaggerde) sedimenten te ontwateren en te versterken. NETICS heeft een patent voor het maken van bouwstenen gemaakt van zachte sedimenten, de zogenaamde GEOWALL®.

Voor eerder uitgevoerde projecten met GEOWALL®, bekijk onderstaand overzicht.

GEOWALL en Netics geluidsscherm voor ProRail

GEOWALL® geluidsscherm ProRail

Mooi overzicht vanuit de lucht van het project in Hansweert. Netics, zetsteen

Zetsteen Hansweert

Weizigt Netics

GEOWALL® Weizigt

GEOWALL® Oranjekanaal

NoorderSpoort

Zeester op GEOWALL®-slibblokken

Waddenmozaïek

Dit vindt u misschien ook interessant:
Menu
Language »