NOS nieuwsuitzending over rifblokken van baggerspecie

NOS nieuwsuitzending over rifblokken van baggerspecie

Artificiële riffen gemaakt van lokaal baggerslib is nu geen toekomstmuziek meer. De 400 rifblokken, gemaakt van baggerslib uit de haven van Delfzijl, zijn een volledig circulair alternatief voor beton.

Unieke proef met duurzame rifblokken

Op twee locaties voor de zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven is een unieke proef gestart. Daar wordt de komende vijf jaar onderzocht hoe het onderwaterleven in de Eems-Dollard en Waddenzee gestimuleerd kan worden met deze duurzame rifblokken. “Lokaal gewonnen klei is een duurzaam alternatief voor de gebruikelijke betonnen rif-elementen”, zegt projectleider Jip Koster van NETICS. De uit slib geperste blokken bieden een perfecte vestigingsplaats voor zeedieren. Zo herstellen we samen de onderwaternatuur die verdwenen is in de regio en maken we de wereld weer een beetje beter!

nieuw leefgebied voor onderwaterdieren

NETICS bedacht de proef en ontwikkelde de GEOWALL-technologie samen met Van Oord. Uit de proef moet blijken of de schelpdieren terugkeren in de Eems-Dollard en of hiermee een nieuw leefgebied voor onderwaterdieren en -planten ontstaat. De proef wordt mogelijk gemaakt door subsidie van Provincie Groningen en Waddenfonds.

In onderstaande video is het nieuwsitem over dit project in het NOS journaal te zien met een kort interview van onze collega Jip Koster (Earth Sciences / R&D Engineer).

Heeft u vragen over één van onze projecten of bent u opzoek naar een oplossing voor uw bedrijf of project? Neem dan gerust contact met ons op.

Dit vindt u misschien ook interessant:
Menu
Language »